Skip to Main Content
Header-afbeelding

Kobo Original-auteur Tica Morgan over succes Mooie Moorden: ‘Één groot avontuur’

Door de Kobo-redactie • januari 28, 2021

Toen Kobo Original-auteur Tica Peeman (50) weer rust in haar hoofd en agenda kreeg om te gaan schrijven, ging het hard. Heel hard. In een moordend tempo schreef ze onder de naam Tica Morgan de eerste vijf delen van haar boekenserie Mooie Moorden, die een groot succes zijn. Ze komen dit jaar ook in paperback in de boekhandel te liggen én ze worden vertaald in het Engels. Op 28 januari verschijnt het zesde deel, Haringvliet.

Wij willen weten waar Tica de inspiratie voor haar boeken vandaan haalt, en of dit écht het laatste deel is. We bellen haar op.

Even kijken. Je bent coach, directeur van een trainingsinstituut, auteur van managementboeken – en daar waren opeens de Mooie Moorden. Vertel?

“Ik heb altijd een fascinatie voor de politie gehad. Ik heb Bestuurskunde gestudeerd, afstudeerrichting politiemanagement, en ben ooit begonnen bij de politie. Niet als rechercheur, maar als beleidsmedewerker. Ik deed onderzoek naar witwaszaken en fraude en leerde veel over de politieorganisatie. Tien jaar geleden ben ik begonnen met een paar hoofdstukken van wat een boek zou moeten worden, maar door allerlei zaken – ik heb twee kinderen grotendeels in mijn eentje opgevoed – kwam het niet van de grond. Tot ik drie jaar geleden voor werk naar Curaçao mocht en daar tijd had om het manuscript op te pakken. Ik had meteen een hoofdstuk af, en niet veel later lag het eerste deel bij mijn uitgever.”

En toen ging het rap. Je schreef vijf delen in twee jaar. Je bent moeder, hebt een eigen bedrijf… Waar haal je de inspiratie (en tijd) vandaan?!

“Ik heb een heel druk hoofd, en ik ben niet zo’n schrijver die van tevoren precies uitdenkt hoe alles gaat lopen. Ik ben soms zelf verrast over waar de hoofdpersoon heen gaat, of door wat er gebeurt. Ik zie het wel. Daarbij vind ik puzzelen en plots verzinnen heel gaaf. In deel 4 bijvoorbeeld zit een, al zeg ik het zelf, vrij ingenieus plot, met veel codes. Daar heeft mijn zoon van vijftien ook aan meegedacht. Hij zei: ‘Boeken lezen is saai, de lezer moet ook zelf iets kunnen doen. ’We hebben toen samen allemaal codes in de ebooks verstopt. Als je heel goed leest en de gevonden codes combineert dan kom je uit op een bepaalde locatie.”

En? Heeft iemand de plek gevonden?

“Voor zover ik weet één persoon. Die was echt heel fanatiek aan het rekenen, en móest het weten. Ik weet niet of die plek inmiddels niet totaal overwoekerd is.”

Wat leuk om dat samen met je zoon te doen.

“Ja, met name de oudste (Tica heeft nog een zoon, van veertien) las in het begin heel fanatiek mee. En het legt hem geen windeieren, want we hadden afgesproken dat-ie, bij wijze van grap, één cent per download zou krijgen. Hij zei laatst nog: ‘Nou mam, dat is geen verkeerde deal geweest’.”

Even terug naar de inspiratie voor je boeken. Deels fascinatie voor de politie, maar je jeugd heeft er ook mee te maken?

“Ja. De meeste delen spelen zich af op het eiland waar ik ben opgegroeid, Goeree-Overflakkee. Dat is niet Zeeland hè, pas op. Het eiland hoort bij Zuid-Holland, maar heeft een hele eigen cultuur en gewoontes. Het heeft prachtige natuurgebieden, de bevolking is voor een deel zeer gelovig en tegelijkertijd zit er meer drugsafval in het rioolwater dan in Amsterdam, snap je? Er gebeurt heel veel, en dat kreeg ik als kind al mee - al vond ik het toen, met die dijken, kale landschap en afgelegen huizen vooral heel saai. Maar die gelaagdheid van het eiland levert veel inspiratie op voor mijn verhalen.”

In je boeken komen behoorlijk gruwelijke zaken voor. Waar baseer je die op?

“Ja, dat vindt mijn omgeving soms ook zorgwekkend, dat dat uit mijn hoofd komt. Maar goed, ik woonde tijdens mijn studie bijvoorbeeld al een sectie bij om te zien welke baan een kogel door het lichaam had afgelegd. Sowieso fascineert het me hoe het criminele brein werkt en wanneer mensen over de schreef gaan. Om ervoor te zorgen dat het wel klopt wat ik schrijf, heb ik een denktank van drie politievrouwen aan wie ik details en situaties voorleg. Kunnen zij zeggen of het klopt.”

Zelf weleens een moordneiging gehad eigenlijk?

“Nee, dat niet, maar ik zat een keer volop in het schrijfproces toen een collega me belde over een leverancier die moeilijk deed. In reactie zei ik: ‘Dan sla je ’m toch lekker dood?’ Waarop hij zei: ‘Ah, je bent aan het schrijven zeker?’”

Je bent een Kobo Original-auteur. Wat houdt dat precies in?

“Het betekent dat mijn boeken als ebook en luisterbook uit worden gebracht bij Kobo, in plaats van bij een uitgever als papieren boek. Dit is een mooie kans, want als onbekende auteur word je niet makkelijk ingekocht door boekhandels. En het heeft goed uitgepakt: mijn serie doet het gelukkig heel goed. Mijn boeken worden door dit succes nu ook gedrukt én, als het goed is, vertaald en uitgebracht in het Engels. Het is één groot avontuur. Dus ik ben heel blij dat we deze nieuwe vorm en route hebben gekozen.”

Even over deel zes, Haringvliet. Wat kun je ons daar over vertellen?

“Sowieso dat het het laatste deel is van de strijd tussen Zoë en Sven. Hij kruipt weer volledig en op een angstaanjagende manier onder Zoë’s huid en dan is er ook nog de zaak met de dobberende speedboot, die met de dag complexer wordt. Ondertussen moet Zoë haar aandacht verdelen tussen haar werk, haar familie én de liefde.”

Met welk woord zou je dit laatste deel zelf beschrijven?

“Poeh, moeilijke vraag. Schaakmat, denk ik. Of waanzinnig.”

We zeggen het nu zo, maar ís Haringvliet wel het laatste deel van Mooie Moorden?

“Of het écht het laatste deel is, is de grote vraag. Het is in ieder geval het laatste deel van de strijd tussen Zoë en Sven. Geen idee wat er nog komt, dus. We noemen het zelf het laatste deel van seizoen 1, om in filmtermen te spreken.”

Oké… en wat ga je tot ‘het tweede seizoen’ doen..?

“Ik ga even bijkomen. Ik heb de hele serie snel geschreven en alles eromheen heeft veel tijd gekost - en gaat nog meer tijd kosten en daar wil ik ook tijd en aandacht voor hebben. Daarnaast heb ik een bedrijf te runnen waar het erg druk is, dus ik heb mezelf toegestaan even niet te schrijven, rustig te kijken wat er allemaal gaat gebeuren, wat deel zes gaat doen, dat is tenslotte het finaleboek, en dan zien we wel weer wat er op mijn pad komt.

Misschien tijd voor een boek. Om te lezen dan hè. Wat lees je zelf graag?

“Ik lees heel veel, want ik ben ervan overtuigd dat je veel moet lezen om goed te kunnen schrijven. Ik lees graag binnen mijn eigen genre, detectives. Kijken wat anderen doen en wat ik daarvan kan leren. Stephen King heeft een geweldig boek geschreven, On Writing. Gaat echt over de essentie van schrijven. Het is mijn Bijbel, het ligt op mijn nachtkastje met een markeerstift ernaast. Echt een aanrader.”

Het laatste deel van Mooie Moorden Haringvliet kun je lezen of luisteren via Kobo en Kobo Plus - en daar vind je de andere vijf delen natuurlijk ook.Mooie Moorden - Haringvliet door Tica Morgan

Haringvliet vormt het bloedstollende laatste deel van de Mooie Moorden serie. De grote finale tussen Zoë en Sven.Het wordt duidelijk dat Sven langzaamaan dichterbij komt, maar hij blijft ongrijpbaar en onvindbaar. De zaak met de dobberende speedboot wordt met de dag complexer en Zoë moet haar aandacht tussen werk, haar familie en de liefde verdelen terwijl Sven op een beangstigende manier onder haar huid weet te kruipen. Ze glijdt al snel genadeloos richting de afgrond maar probeert uit alle macht moedig tegenspel te bieden. De vraag is wie de betere schaker is. En of er überhaupt spelers overblijven...

Boek weergeven

Volg ons op @ op Instagram

Wil je contact met ons opnemen?

Klantenservice en ondersteuning Media-aanvragen

If you would like to be the first to know about bookish blogs, please subscribe. We promise to provided only relevant articles.